Archief

The Ethereal Theatre

05 Mar 2018

Op 9 maart werd het We Are The Market, Onomatopee 142 gepresenteerd bij Onomatopee in Eindhoven. Het bevat kunstprojecten en teksten van verschillende makers waaronder Vis’ Engelstalige stuk The Ethereal Theatre: part technologie-, theater- en kunstkritiek en part persoonlijk en activistisch essay.

School Daze

13 Dec 2017

Vandaag verschijnt het fotoboek School Daze van fotograaf Arjen Ronner met bijzondere fotografie van de mensen, plekken en momenten rondom een inmiddels verdwenen schoolgebouw. Het boek is prachtig vormgegeven door Studio de Ronners en te koop bij PhotoQ. In het midden van het boek – op roze vellen – biedt mijn column over de fotocamera als een tool om te laten verdwijnen een ander perspectief.

Machinetuin

19 Oct 2017

“In de polder geniet alleen de kunstmatige intelligentie van het uitzicht.”

In het nieuwste nummer van De Gids verscheen mijn stuk – noem het een essay, of een 'poldersong' – over de Noordoostpolder met als hoofdpersonen de Terranova-grondfrees, de Massey Fergusontractor en de eBee-drone.

Marineterrein Amsterdam

01 Sep 2017

Het Marineterrein is een half verscholen, half blootgegeven, geheimzinnig stukje stad. Deze maand verschijnt er een magazine, vormgegeven en ontwikkeld door Studio KNOL, waarvoor ik samen met fotograaf Lonneke van der Palen vier ontmoetingen had met de intrigerende figuren die er een nieuw thuis hebben gevonden. Je kunt het magazine bekijken tijdens de open dagen van het Marineterrein en het is online te vinden.

Writer's residence Noordoostpolder

02 Jun 2017

Op uitnodiging van stichting Herbergen i.s.m. architectenbureau Lilith Ronner van Hooijdonk was ik in het voorjaar van 2017 writer-in-residence in de Noordoostpolder. Ik keek naar de polder, haar bewoners en hun landbouwmachines en werkte aan het essay Machinetuin dat ik op de feestelijke eindmanifestatie uitsprak in de vorm van een gesproken column.

Gids Galerie

25 Mar 2017

De Gids Galerie presenteert de Automatische tekeningen van Harm van den Dorpel. Ze zijn tot 7 mei te bezichtigen bij Upstream Gallery in Amsterdam. In De Gids #2 van 2017 – verschijningsdatum 14 april – gaan ze vergezeld van mijn essay Schrijver van algoritmes. De werken zijn te koop en de helft van de opbrengst gaat naar het Gidsfonds.

Het hiernamaals zit in het archief

17 Mar 2017

Bij de opening van de tentoonstelling Open Media Art in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid trad ik op met hypertekst 9, een visueel en interactief essay over het archiveren.

Enter the Writers

10 Nov 2016

Ik deed mee aan het project Enter the Writers van het Cinekid Medialab. Het resulteerde in een publicatie met daarin mijn essay Gereedschapskist vol dromen over kunstenaars die hun eigen gereedschap bouwen. Download als PDF.

Dries Verhoeven

01 Jun 2016

Voor theatermaker en kunstenaar Dries Verhoeven schreef ik het essay Het lijden van schijngestaltes dat als hand-out werd uitgedeeld bij de opvoeringen van zijn serie Guilty Landscapes. Het is terug te lezen in De Internet Gids.

Ieder einde is een nieuwe begin

18 Oct 2015

Het einde van de wereld is een nieuw begin, kort verhaal, De Correspondent

Hier ben ik

15 Jun 2015

In het zomernummer van De Groene Amsterdammer online verscheen een reisverhaal en essay ineen over Marokko, imaginaire reizen en het blauwe bolletje van Google Maps. Lees het online in de Groene.

One Euro Products

15 Jan 2014

Published in English: One Euro Products, artikel, 1000things.org

Geil treinverhaal

25 Jul 2013

Geil treinverhaal, Hard//Hoofd

Augmented Reality: A Story

01 Nov 2012

Verhaal in AR[t] magazine.

Bluescreen Blauw

01 Oct 2012

Bluescreenblauw, gastbijdrage, Hard//Hoofd

Ucyclopedie

01 May 2008

Mijn afstudeerscriptie van de Rietveld Academie afdeling Beeld & Taal werd gepubliceerd in Morf nummer 8, voorjaar 2008.

Vandaag